Skiën - kerst 2007

 

Großarl (924 m, Salzburgerland)

Großarl
Een vrij rustig plaatsje gelegen in het Großarltal. Vroeger was dit dal slechts via een gevaarlijk smalle weg te bereiken. Inmiddels is de weg flink verbeterd, maar heeft nog wel veel bochten. Bij sneeuw zijn kettingen en/of winterbanden bepaald aangenaam.


Dorpskern

Het eigenlijke dorp ligt aan de oostzijde van de weg. Hier vind je het centrum met de kerk, hotels, pensions, winkels, banken enz.


Uitzicht vanuit Haus Michaela op Ortsteil Unterberg


Liften

Aan de andere kant van de weg ligt het Ortsteil Unterberg met enkele grote moderne hotels, pensions, een grote supermarkt, sportzaken en het startpunt van de liften.

De liften van Großarl zijn verbonden met die van Dorfgastein, waardoor er een aardig skigebied ontstaat met leuke afdalingen. De pistes van Großarl worden buitengewoon goed onderhouden, 's avonds en 's nacht worden de pistes geprepareerd, indien nodig staan de sneeuwkanonnen aan. Daarom liggen de pistes er 's ochtend weer perfect bij. Dat kan van de pistes van Dorfgastein niet altijd gezegd worden!


Bad Hofgastein

Vanuit Großarl (924 m) kun je "schaukeln" richting Dorfgastein (830 m). Vanaf de parkeerplaats bij het dalstation van de "Fulseck 1" kun je de skibus nemen naar Bad Hofgastein en daar de ski's weer onderbinden. We hebben dit een aantal malen gedaan, maar zijn niet zo enthousiast.

De bus naar Bad Hofgastein gaat niet zo vaak en in Bad Hofgastein begin je met een Standseilbahn met soms flinke wachttijden. Het skigebied is behoorlijk druk. Bij Sportgastein is de sneeuw boven door de harde wind soms slecht. De liften zijn dan gesloten. Richting Angertal is er overigens wel een leuke eettent: de "Felding Hütte".

Let er op dat je met de bus weer op tijd terug bent in Dofgastein voor de laatste lift richting Großarl. Eénmaal boven (Fulseck 2033 m) heb je geen liften meer nodig om naar Großarl terug te skiën. Alles bij elkaar genomen vinden we Bad Hofgastein/Bad Gastein/Sportgastein geen echte aanrader, dan liever naar Alpendorf.


Salzburger Sportwelt

Als je bent uitgekeken op het skigebied van Großarl/Dorfgastein kun je met de skibus of de eigen auto naar Alpendorf. Hier kun je kilometers maken in de "Salzburger Sportwelt / Ski Amadé": Altenmarkt/Wagrain/Flachau. Met name bij Wagrain een aantal zeer aangename en relatief rustige pistes. Het startpunt Alpendorf is 's ochtend een krioelende mensenmassa.


Haus Michaela

Van 2001 t/m 2007 brachten we onze kerstvakantie door in Haus Michaela van Gudrun Lord. Dit prachtige huis heeft naast een aantal compleet ingerichte 2 persoonskamers (douche, toilet, koelkast, kooknis, servies, bestek, tv, enz.) op de begane grond een ruim appartement met aparte grote keuken. Het is een warm ingericht huis met sauna en solarium. Haus Michaela is zeer rustig gelegen, maar alles is dichtbij: je bent in 2 minuten bij de skibushalte en binnen 5 minuten in het dorpscentrum.


Gudrun Lord overleden

Pas in oktober 2008 bereikte ons het droevige bericht dat onze gastvrouw Gudrun Lord op 10 juni 2008 op 51-jarige leeftijd was overleden. Hiermee kwam een triest einde aan onze heerlijke vakanties in Haus Michaela. De erfgenamen hebben uiteindelijk besloten het huis niet meer aan toeristen te verhuren. Het wordt nu verhuurd aan seizoensarbeiders.

Haus Michaela

Niet skiën?

Een keer geen zin om te skiën, geen probleem. Alternatieven genoeg, bijv. wandelen in Hüttslag (1020 m), dat gelegen is aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern. Of een gezellige lunch in één van de gezellige restaurants in het dorp of een stukje buiten het dorp in Hotel Lammwirt en niet te vergeten een dagje Salzburg!

Hotel**** Lammwirt