Skiën - februari 2007

 

Tuxertal

Gemeinde Tux

Het Tuxertal is een vrij lang dal met daarin de gemeente Tux, die uit een aantal "Ortsteilen" bestaat: Hintertux (1500 m), Madzeit/Juns (1450/1400 m), Lanersbach (1300 m) en Vorderlanersbach (1300 m).

Het toerisme in het Tuxertal draait vooral om de Hintertuxer Gletscher, waar het hele jaar door geskied kan worden. Bijzonder van deze gletsjer is de grote verscheidenheid aan (ook steile) afdalingen.

Al zo'n veertig keer was ik hier op skivakantie, maar de afgelopen 11 jaar niet meer. Verheugde me dan ook op een hernieuwde kennismaking!


Haus Oberkofl

Juns in een gehucht met veel weidegebied, enkele hotels, pensions en eenvoudige onderkomens. We verbleven in een eenvoudig doch keurig Frühstückspension: Haus Oberkofl van fam. Weckselberger. Haus Oberkofl ligt een stukje boven Juns. Sneeuwkettingen zijn 's winters aan te bevelen, maar deze krokusvakantie niet nodig, want er ligt weinig sneeuw. Het weer is schitterend!

Haus Oberkofl heeft zo'n 10 keurige ‘Doppelzimmer’ met douche en toilet op de etage. Het ontbijt is goed met elke ochtend een eitje. De prijs is bescheiden met € 15 pp/pd.


Heerlijk in de zon voor ons pension...


Goeiemorgen!

Zondagochtend redelijk vroeg aan het ontbijt, om rond 8:30 uur bij het dalstation van de lift te kunnen zijn. We parkeren de auto in de gratis parkeergarage en doneren vervolgens ruim € 600 voor de skipassen (6 dagen, 2 volwassenen en 2 jeugd).

De liften zijn sinds mijn laatste bezoek in 1996 geheel vernieuwd. Het gaat snel naar boven naar "Sommerberg". Daar stappen we over in de volgende sektie van de "Gletscherbus". Bijzonder is dat deze Gletscherbus uitgevoerd is met een dubbele draagkabel, waardoor deze liften ook bij harde wind gebruikt kunnen worden. Ook de volgende sectie van de Gletscherbus van Tuxerferner (2600) naar de Gefrorene Wand (3250 m) is met een dubbele kabel uitgerust.

De Gletscherbus [©Tourismusverband Tux, Foto J.P. Fankhauser]


Wat een rust

Zo, daar staan we dan op 3250 m: zon, harde wind en weinig volk. Let's go! De eerste afdalingen op de nog maagdelijke pistes: fantastisch!

De pistes voor ons alleen


Vreemde landschappen

De stuivende sneeuw schept hier en daar een bizar landschap.

Stuivende sneeuw en zon


Gletscherhütte

Even de Olperer op en daarna naar "Schlegeisspeicher", waar de lift sinds mijn vorige bezoek een stuk verplaatst is. Rond 11:00 uur even een "Heiße Choko" in de "Gletscherhütte". Deze hut (alleen eten en drinken, geen overnachting) is flink uitgebreid met een tweede bar een nieuw groot terras en de blijkbaar onvermijdelijke "Schirmbar".

Moeder en dochter lekker in de zon in de lift


Hektiek

's Middags lunchen we in het Tuxerferner Haus: wat een drukte, wat een hektiek! De volgende dagen geluncht in het geheel vernieuwde restaurant van Sommerberg: het is er -zeker op de eerste verdieping- rustig en er is altijd plaats. De keuze aan gerechten is echter niet zo groot als in het restaurant beneden of het Tuxerferner Haus.


Kaserer

Als het wat drukker wordt op de gletsjer richting Tuxer Ferner, zijn er altijd stille pistes te vinden op de Kaserer, heerlijke vrij vlakke pistes om lekker te carven.

Piste van de Kaserer met blik op de Gefrorene Wand


Spannagelhaus

Uiteraard mocht een bezoek aan het Spannagelhaus met de inmiddels beroemde grotten niet ontbreken. M'n oude vriend 'Slechter Michael', was al naar het dal, maar dat mocht de pret niet drukken: "vier Jägertee bitte." Daarna de afdaling van het Spannagelhaus naar Sommerberg. Deze was weleens beter!


Pistes

Door de slechte sneeuwsituatie hebben we alleen geskied op de gletsjer en niet op Eggalm, Lämmerbichl enz. De sneeuw op de gletsjer was echter perfect en de drukte viel ons erg mee!


Grootschalig

Het was leuk weer eens rond te kijken èn te skiën in dit gebied. Het liftsysteem is compleet vernieuwd en tegen grote drukte opgewassen. In het dal is het nu -nog- meer van hetzelfde: meer auto's, meer mensen, grotere hotels, meer uitgaansgelegenheden enz.

Het is een zeer sneeuwzeker skigebied met perfecte voorzieningen, maar het is allemaal erg grootschalig en vrij sfeerloos.


© VanSoestDiensten.nl